Даўняя страва з мукі, кісла – салодкая мучная каша. Варылі К. з жытняй або грэцкай мукі, з іх сумесі ці з жытняга соладу. Муку спачатку разводзілі летняй або халоднай вадой, размешвалі, потым залівалі варам і падварвалі.
Страва набывала салодкі смак (саладжала), потым яе ставілі ў цёплае месца ці вылівалі ў дзежку, каб укісла. Часам К. запарвалі, квасілі, потым варылі. К. нічым не запраўлялі, елі з бульбаю, хлебам.
Часам К. варылі з калінай, чарніцамі. Вядома амаль па ўсёй Беларусі (за выключэннем зах. часткі). У розных мясцовасцях К. гатавалі па – свойму: на Усх. Палессі варылі з жытняй і грэцкай, часам ячнай, зрэдку – кукурузнай мукі; у паўн., паўн.-ўсх. І цэнтр. Частках Беларусі – з жытняй мукі ці з бульбы, на Мсціслаўшчыне – з аўсянай мукі.
Крыніца: http://rv-blr.com/dictonary/view/15896
|