Для ростбіфа:
-цыбуліны - 3 шт.
-корань салеры - 0.5 шт.
-морква - 1 шт.
-пастарнак - 1 шт.
-шпік (шпіг, шпек) - 75 г
-выразка ялавічная - 750 г
-соль - 1 г. лыжка
-перац чорны двойчы - на кончыку нажа
-перац чорны гарошкам - 4 шт.
-гваздзіка - 2 шт.
-лаўровы ліст - 1 ліст
-масла сметанкавае - 2 ст. лыжкі
-булён мясны - 0.25 л
-мука - 2 ст. лыжкі
-смятана - 0.25 л
-сок цытрыны - 1 ст. лыжка
-соль - на кончыку нажа
-перац чорны - 1-2 дробкі
Для кнедлікаў у сурвэтцы:
-булачка - 6 шт.
-цыбуліна - 1 шт.
-зеляніна пятрушкі - 0.5 пучка
-масла сметанкавае - 5 ст. лыжак
-мука - 125 г
-соль - 0.5 г. л.
-перац чорны двойчы - на кончыку нажа
-арэх мушкатавы цёрты - двойчы на кончыку нажа
-малако - 0.125 л
-жаўток - 2 шт.
Карэнні ачысцім, вымыем і пакрышым, як і шпік.
Духоўку разагрэем да 220 градусаў.
Ялавічную выразку вымыем, асушым, тонкі канец,
калі трэба, захілім і абвяжам.
Мяса натром соллю і перцам і разам з карэннямі, салам і спецыямі
пакладзём у бляху з бартамі. масла растопім і пальём мяса.
Паставім у духоўку на сярэднім узроўні.
Праз 10 хвілін мяса перавернем і яшчэ 10 хвілін смажым другі бок.
Булён давядзём да кіпення.
Зменшым тэмпературу ў духоўцы да 180 градусаў.
Пальём карэнні і мяса на блясе булёнам
і працягнем пячэнне яшчэ 15 - 20 хвілін.
Гатовы ростбіф пакінем у гарачай духоўцы.
Мясны сок працэдзім, і на пліце давядзём да кіпення.
Муку змяшаем са смятанай, развядзём 2 ст.л. мяснога соку
і заправім мясны сок.
Заправім атрыманы соус цытрынавым сокам, соллю і чорным перцам.
Мяса нарэжам тонкімі лустачкамі і падамо з соусам.
Для падрыхтоўкі кнедлікаў дробна парэжам белы хлеб
і вычышчаную цыбулю, пакрышым зеляніну пятрушкі.
Растопім 3 ст.л. масла і пры бесперапынным памешванні
падсмажым на ім кубікі хлеба, перакладзём іх у вялікі посуд.
У патэльні растопім 1 ст.л. масла,
пасмажым на ім цыбулю да празрыстасці і злучым з хлебам.
Муку змяшаем з соллю, чорным перцам, мушкатавым арэхам
і пятрушкай.
Нагрэем малако, узбоўтаем з ім жаўткі і пальём хлеб.
Перамяшаем і дамо 20 хвілін выстаяцца.
У высокім посудзе давядзём да кіпення 3 л вады.
Растопім пакінутае масла і прамаслім вялікую сурвэтку.
Пакладзём на яе хлебную масу і сфармуем батон.
Звяжам сурвэтку вузламі, пад якія прасунем тронак драўлянай лыжкі.
Падвесім сурвэтку з кнедлиікавай масай у посудзе з кіпячай вадой
і пагатуем 40 хвілін.
Затым спаласнём халоднай вадой і нарэжам батон лустачкамі.
|