Галоўная | Рэгістрацыя | Уваход
КАРЧМА "НА РОСТАНЯХ"
Меню сайту
  • Каталог артыкулаў
Форма увахода
Катэгорыя раздзелу
Закускі [80]
Салаты [1267]
Першыя стравы [1037]
Галоўныя мясныя стравы [260]
Галоўныя стравы з птушак [161]
Галоўныя стравы з рыбы [190]
Галоўныя стравы з морапрадуктаў [26]
Галоўныя стравы з субпрадуктаў [49]
Грыбныя стравы [28]
Крупяныя стравы [147]
Малочныя стравы [38]
Мучныя стравы [358]
Гароднінныя стравы [81]
Стравы з яек [119]
Запяканка [315]
Стравы з садавіны і ягад [120]
Дэсерт [221]
Напоі [1083]
Прыправы [797]
Соусы [110]
Спецыі і духмяныя травы [120]
Дзічына [46]
Печыва [30]
Тарты [7]
Экзатычная кухня [32]
Экстрымальная кухня [4]
Эратычная кухня [109]
Алкагольныя напоі [206]
Нарыхтоўка садавіны і ягад [54]
Нарыхтоўка гародніны [381]
Нарыхтоўка іншых прадуктаў [87]
Рытуальная кухня [191]
Лекавая кухня [21]
Гістарычныя кухні [8]
Пошук
Сябры сайту
  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz
  • Статыстыка

    Анлайн усяго: 1
    Гасцей: 1
    Карыстальнікаў: 0
    Галоўная » Артыкулы » Алкагольныя напоі

    АКВАВІТ

    АКВАВІТ - алкагольны напой скандынаўскіх краін, крэпасцю каля 40%. Назва напоя адбываецца ад лацінскага словазлучэння aqua vitae, што перакладаецца як "вада жыцця", "жывая вада". Вялікую частку "цяперашняга" аквавіта робяць з бульбы, а не збожжа. Існуе меркаванне, што ў адной бульбіне досыць вугляводаў, каб выгнаць маленькую шкляначку аквавіта. Спірт, разведзены да крэпасці 38-50%, настойваецца ад некалькіх тыдняў да некалькіх гадоў на спецыях, у лік якіх могуць уваходзіць кмен, кроп, каляндра, святаяннік і іншыя. Затым гэта аснова дыстыляту змешваецца з нейтральным спіртам і мяккай вадой, пасля чаго паступае ў рэзервуары для вытрымкі. Утрыманне спірту ў дацкім аквавіце 40-42%, у нямецкім - 38-40 аб'ёмных адсоткаў. Звычайна аквавіт мае жаўтлявае адценне, але некаторыя адрозніваюцца карычневым ці празрыстым колерам. Больш цёмны колер сведчыць пра даўжэйшую вытрымку, або пра тое, што падчас вытворчасці выкарыстоўваліся маладыя бочкі. Аквавіт вырабляюць у Нарвегіі, Швецыі і Даніі. Але ўсё ж, Данія па праву лічыцца асноўным пастаўшчыком гэтага напоя на сусветны рынак. Адзіны сусветны брэнд аквавіта, які можна купіць у сеткі duty free - дацкі Aalborg. У наш час, дацкая фірма Danske Spritfabrikker выпускае больш 17 разнавіднасцяў аквавіта, некаторыя з якіх вядомыя з 1840 года. Аквавіты розных краін адрозніваюцца адзін ад аднаго, хоць і маюць агульную аснову. Дацкі - празрысты, мае пах і густ кменавага насення. З яго ў Даніі вырабляюць і біттэры - горкія алкагольныя настойкі з розных спецый і садавіны. На сённяшні дзень, у Даніі становіцца вельмі папулярным чысты аквавіт - спірт практычна без паху, які можна настаяць на абраных на свой густ і жаданне спецыях, штосьці накшталт аквавіта. Нарвежскі аквавіт "лінье-аквавіт" ці "акевіт" мае бурштынавы колер. Уяўляе сабою своеасаблівую самагонку з бульбы, запраўленую кменам. "Лінье" азначае "экватар". Назва дадзена гэтай "вадзе жыцця", у сувязі з тым, што яе вязуць марскім шляхам у дубовых бочках у паўднёвае паўшар'е, а затым зваротна. Пры гэтым аквавіт двойчы перасякае экватар. Дзякуючы сталаму руху ўсярэдзіне бочкі напой убірае водар і букет дрэва, набывае прыемны аксамітавы густ і жаўтлявы колер. Аквавіты Швецыі і Даніі вельмі падобныя. Асноўнае адрозненне - у траве, карэннях і спецыях, якія выкарыстоўваюцца пры вырабу. Рэкамендуецца ўжываць у халодным выглядзе, толькі тады выяўляецца яркі характэрны густ. Часам падаюць замарожаным да -18°С. Аквавіт, выраблены ў Даніі, лепш піць пры пакаёвай тэмпературы. Аквавіт стымулюе працу страўніка і выдатна засвойваецца арганізмам, таму яго можна прапанаваць пасля ежы як дыджэстыў. Таксама выкарыстоўваецца ў якасці інгрэдыента для кактэйляў.

    Катэгорыя: Алкагольныя напоі | Дабавіў: wawkalaki (07.07.2014)
    Праглядаў: 243 | Рэйтынг: 0.0/0
    Усяго каментараў: 0
    avatar