- бутоны ружы (шыпшыны)
- спірт
- цукар – 2 кг (на 6 шклянак настойкі).
Збіраюць толькі што распусціўшыяся бутоны руж (шыпшыны),
абіраюць пялёсткі і ўкладваюць іх у бутлю,
злёгку ўтоптваючы, заліваюць іх спіртам,
каб ён ледзь пакрываў пялёсткі.
Бутлю ставяць на сонца ці ў цёплае месца на 3-4 дні.
Пасля гэтага спірт з пялёсткаў зліваюць, пялёсткі злёгку адціскаюць.
Спірт і выціснуты сок заліваюць на новую порцыю пялёсткаў,
выкладзеных у бутлю.
Ізноў настойваюць 3 дні, ізноў спірт зліваюць, пялёсткі выціскаюць
і ўсю аперацыю яшчэ раз паўтараюць.
Пасля трэцяга разу спірт працэджваюць.
Тым часам вараць сіроп з 6 шклянак ружовай вады і 2 кг цукру.
Сіроп і спірт злучаюць, добра змешваюць і фільтруюць,
а потым разліваюць у бутэлькі, якія добра закаркоўваюць
і ставяць у сухое прахалоднае месца.
|