-гусак - 4 кг
-цытрына - 1 шт.
-сасіскі ці каўбаскі (мякаць) – 150 г
-гусіная пячонка - 1 шт.
-яйка - 1 шт.
-шалвея (сухі) - 1 г.л.
-часнык - 3 зубчыка
-цыбуля-шалот (нарэзаная) - 2 шт.
-каштаны (бланшаваныя) – 500 г
-марк - 70 мл
-мушкатавы арэх (цёрты) - 1/2 г.л.
-соль - па густу
-перац - па густу
-сметанкавае масла.
Буйна парэжце каштаны і замарынуйце іх у марцы
на час падрыхтоўкі астатніх інгрэдыентаў стравы.
Парэжце гусіную пячонку на маленькія кавалачкі.
Абсмажвайце яе на сметанкавым масле ў вялікай патэльні
на працягу 3 хвілін, дадаўшы туды часнык і цыбулю.
Перакладзіце ўсё ў міску і змяшайце з мякаццю сасісак, шалвеяй,
мушкатавым арэхам, каштанамі, яйкам, соллю і перцам.
Выдаліце лішкі тлушчу з унутранай часткі гусака
і парэжце тлушч на дробныя кубікі. Адкладзіце ў бок.
Нафаршуйце гусака прыгатаваным фаршам і зашыйце адтуліну.
Пакладзіце птушку на вялікую талерку для запекання.
Натрыце скуру гусака палоўкамі цытрыны, пасаліце, паперчыце.
Зверху пакладзіце кубікі тлушчу,
рыхтуйце 3 гадзіны ў разагрэтай да 180 С духоўцы (тэрмастат 5-6).
Палівайце час ад часу вылучаючымся падчас смажання тлушчам.
Каб быць упэўненым у гатовасці птушкі,
пракаліце яе тонкім кончыкам нажа.
Калі сок, які вылучаецца яшчэ ружовы,
працягніце падрыхтоўку яшчэ на працягу 10-15 хвілін.
Насупраць, калі сок мае светла-жоўтае адценне, гусак гатовы.
Перад падачай разрэжце гусака на кавалкі,
хораша раскладзіце іх на вялікай талерцы.
Начынне раскладзіце ў цэнтры і спырсніце трохі вадой,
каб размягчыць яго.
Сок, які вылучыўся падчас падрыхтоўкі стравы,
падайце асобна ў соусніку.
Падавайце разам з каштанамі і бульбяным пюрэ.
*Марк - гарэлка з вінаградных выцісканняў (заўв. перакладніка).
|