-1 кг жывой рыбы (карп, сазан),
-300 г цыбулі,
-1 яйка,
-соль - па густу,
-перац - па густу,
-50 г белага хлеба ці печыва,
-1 бурак,
-1 морква.
Для падрыхтоўкі хрэна:
-200 г кораня хрэна,
-150 г бурака,
-1 г. лыжка солі,
-1 г. лыжка цукру,
-0,25 г. лыжкі цытрынавай кіслаты.
Ачысціць рыбу ад лускі, з галавы выдаліць жабры і вочы, затым разрэзаць пуза і выдаліць усе вантробы. Старанна вымыць усю рыбу ў праточнай вадзе. Разрэзаць усю рыбу на парцыённыя кавалкі шырынёй 5-6 см. У кожным кавалку падрэзаць шкуру да хрэбетных костак, хрыбет не выдаляць. Прапусціць адлучаную ад хрыбта і шкуры паляндвіцу праз мясасечку. Прапусціць праз мясасечку цыбулю рэпчатую, кавалачак белага хлеба ці булкі, ці некалькі печываў. У казане засмажыць на салатным алеі невялікую колькасць дробна нарэзанай цыбулі (2-3 сярэднія цыбуліны) да залацістага колеру. Дадаць гэтую цыбулю ў фарш. Дадаць у фарш соль і чорны перац па густу, яйкі і трохі цукру (1/2 ст. лыжкі). Перамяшаць усю масу рукой, круцячы міску з фаршам, пакуль фарш не адлучыцца ад рукі. Запоўніць фаршам прастору паміж шкурай і хрыбтом. Разагрэць патэльню з алеем і трохі падсмажыць нафаршаваныя кавалачкі рыбы абапал. Дно казана ці рондаля, дзе будзе варыцца рыба, выкласці нарэзанымі кружочкамі бурака, морквы і цыбулі. Нафаршаваць рыбіны галовы і пакласці іх на гародніну, па-над пакласці пласт рыбы, затым прысыпаць нарэзанай цыбуляй і пакласці наступны пласт рыбы. Заліць складзеную ў казан рыбу халоднай вадой так, каб вада паднялася над верхнім пластом рыбы на 2-3 см. Давесці да кіпення, паменшыць агонь і варыць 2,5 гадзіны. Даць зваранай рыбе астыць у місцы ці на тарэлцы. Падаць да стала з хрэнам. Замест кавалачкаў можна зрабіць катлеты, абклаўшы іх з кожнага боку лістком са шкуры, папярэдне адлучанай і нарэзанай.
Для падрыхтоўкі хрэна да фаршаванай рыбы неабходна ачысціць корань хрэна і змясціць яго ў халодную ваду на 3-4 гадзіны. Затым нацерці на дробнай тарцы ці прапусціць праз мясасечку. Нацерці на дробнай тарцы прыкладна 150 г вычышчанага сырога бурака цёмнага бардовага колеру. Перамяшаць усю масу нацёртага хрэна і бурака і пакласці ў шкляны слоік. У эмаляваны посуд наліць цёплай кіпячонай вады, дадаць туды соль, цукар, цытрынавай кіслаты - усё па густу, размяшаць і паспрабаваць: густ павінен быць кісла-салодкі.
|