
Лічыцца, што спрадвечна бліны рабіліся з грачанай мукі -
бліны на пшанічнай муце не атрымліваюцца такімі пухлымі.
Акрамя таго, бліны з грэчкі валодаюць вельмі прыемным густам
з лёгкай кіслінкай.
Таму, калі вы жадаеце атрымаць румяныя, наздраватыя бліны
з мільёнам маленькіх дзірачак, назапасьцеся цярпеннем
і грачанай мукой, якую купіць не так проста.
Улічваючы, што грачаныя бліны па гусце моцна адрозніваюцца
ад звыклых нам пшанічных бліноў, прапаноўваю прамежкавы варыянт.
Нам запатрабуецца:
- 6 яйкаў
- 3 ст. л. цукру
- 2 шклянкі грачанай мукі
- 2 шклянкі пшанічнай мукі
- 6 шклянак малака
- 50 г сметанкавага масла
- пакаванне дрожджаў (30 г)
- 0,5 г. л. солі
Тры шклянкі цёплага малака выліць у вялікі эмаляваны рондаль,
развесці ў ім дрожджы, 1 лыжку цукру, пачакаць з'яўленні бурбалак.
Змешваючы драўлянай лыжкай, дадаць грачаную муку,
накрыць ручніком, паставіць у цёплае месца.
Праз нейкі час цеста паднімецца (каля 2-х гадзін).
Тады ўліць астатняе малако, пшанічную муку, добранька змяшаць
і зноў паставіць у цеплае месца.
Калі паднімецца другі раз, дадаць яечныя жаўткі, расцёртыя з цукрам,
маслам і соллю, змяшаць, дадаць узбітыя бялкі,
зноў добранька змяшаць і выпякаць на распаленай патэльні.
Гатовыя бліны складаць у стопачку,
змазваючы кожны сметанковым маслам.
Жадаю адзначыць, што ў гэтым выпадку бліны атрымліваюцца
сапраўды вельмі лёгкімі і літаральна растаюць у роце,
але і густ маюць не зусім звыклы.
Акрамя таго, грачаныя бліны атрымліваюцца не вельмі тонкія і лёгка
дзяруцца - майце гэта на ўвазе.
Але затое яны меней каларыйныя
і больш карысныя, чым пшанічныя.
Для выпечкі бліноў лепш за ўсё выкарыстоўваць адмысловую
бліновую патэльню з чыгуну.
Для змазкі патэльні зручна выкарыстоўваць палоўку бульбіны,
насаджанай на відэлец, макаючы яе ў сподак з раслінным алеем.

|