
Бліны смачныя, але трохі дзіўныя.
Цеста атрымліваецца не маналітнае, як у звычайных пшанічных блінах,
а друзлае, рассыпістае і трохі крупчастае.
Даволі моцна адчуваецца густ і водар грэчкі.
Я паспрабавала зрабіць бліны на адной толькі грачанай муце -
не атрымалася, бліны не проста дзёрліся,
а літаральна рассыпаліся ад найменшага дакранання.
РОШЧЫНА
-1 шклянка грачанай мукі,
-2 г. лыжкі цукру,
-3 шклянкі кіпеню,
-1 шклянка малака,
~15г свежых дрожжаў (брусок памерамі 4х3х3см)
або 30~40г свежых дрожжаў
(у залежнасці ад варыянту падрыхтоўкі цеста)
ЦЕСТА
-3 яйкі,
-5~8 ст. лыжак масла,
-1~1,5 шклянкі пшанічнай мукі,
-1/4 шклянкі цукру,
-1 г. лыжка солі
Грачаную муку і 2 г лыжкі цукру насыпаць у глыбокую міску і ўліць
3 шклянкі кіпеню, інтэнсіўна пры гэтым размешваючы.
Павінна атрымацца каша-размазня.
Калі падчас заварванняў атрымаліся камячкі, дбайна расцерці іх лыжкай.
Пакінуць астываць да цёплага.
Павольны варыянт падрыхтоўкі цеста.
У цёплую грачаную масу ўмяшаць 15г дрожжаў, уліць 1 шклянку малака
і паставіць у халадзільнік на ноч.
Раніцай міску з рошчынай паставіць у цёплую ваду
і падцяпліць цеста да цёплага.
Хуткі варыянт падрыхтоўкі цеста.
У цёплую грачаную масу ўмяшаць 30г дрожжаў, уліць 1 шклянку малака
і паставіць міску ў цёплую ваду на 1,5~2 гадзіны.
Калі бурленне пойдзе актыўна, то часу можа быць выдаткавана менш.
У другой місцы ўзбіць у пену яйка з 1/4 шклянкі цукру, соллю
і раслінным алеем або растопленым сметанкавым маслам.
(Для большай пышнасці бліноў можна ўзбіць асобна жаўткі з маслам
і соллю і бялкі з цукрам.)
У грачаную рошчыну ўліць яечную сумесь, размяшаць.
Усыпаць 1 шклянку пшанічнай мукі. Размяшаць.
Паступова дасыпаць гэтулькі мукі, каб атрымалася густое цеста.
Патэльню разагрэць, дно вышмараваць маслам.
Выкласці некалькі лыжак (2~3 драўляныя лыжкі) цеста
і размазаць яго ў невялікі (не меней 5мм вышынёй) круг.
(Грачаныя бліны традыцыйна робяцца невялікіх памераў -
велічынёй прыкладна з гарбатны сподак.)
Пякчы на сярэднім або на ледзь менш сярэднім агні.
Калі верхні бок падсохне прыкладна на 70~80%
і ўсе бурбалкі палопаюцца, блін перавярнуць на другі бок.
Калі ніз бліна падсмажыцца перш, чым падсохне верх, агонь зменшыць.
Выхад: 15 бліноў дыяметрам 14~15см і таўшчынёй 3~5мм.
Падаюць грачаныя бліны звычайна не з салодкімі,
а з салёнымі дадаткамі:
- з ікрой,
- з салёнай рыбай,
- са смятанай з соллю і дробна парэзанай зелянінай,
- са смятанай з соллю і дробна нацёртымі свежымі агуркамі,
- з аліўкамі,
- з хрэнам,
- з сырам,
- з салёнымі агуркамі,
- з зялёным гарошкам,
- з дробна парэзанымі і злёгку падсмажанымі сасіскамі,
- з смажанай цыбуляй,
- з салатай з варанага яйка і зялёнай цыбулі... і т.п.
Таксама да бліноў падаюць маленькі кубачак
з растопленым сметанкавым маслам

|