-малако суцэльнае - 3 л
-закваска сычужная вадкая - 1/2 г. лыжкі
-соль для кансервавання ці буйнакрышталевая - 1 ст. лыжка
на 600 г
Стэрылізуйце ўсе кухонныя прыборы і посуд, якімі будзеце карыстацца (лыжкі, рондалі мерныя ёмістасці і г. д.). Працоўныя паверхні, на якія будзеце класці кухоннае прыладдзе, старанна прамыйце гарачай мыльнай, затым чыстай вадой і дэзінфікуйце.
У вялікім рондалі, злёгку памешваючы, на сярэднім агні нагрэйце малако да 32 °С (не перагрэйце!). Зніміце рондаль з пліты, малако пасаліце. Развядзіце сычужную закваску 1/4 шклянкі (50 мл) халоднай вады і дадайце ў малако. Карыстаючыся шумоўкай, рухамі зверху ўніз перамесціце закваску на дно і добра перамяшайце сумесь.
Накрыйце малако ручніком і вытрымайце пры пакаёвай тэмпературы ад 30 хвілін да 1 гадзіны - пакуль тварог не сфармуецца. Узбівайце тварог венцам датуль, пакуль не ўтворацца камячкі памерам прыкладна 1,25 см. Дайце пастаяць 2-3 хвіліны.
Шумоўкай акуратна перамяшайце на працягу 5 хвілін. Выкладзіце тварог у друшляк, высланы марляй, і пакіньце на 1 гадзіну для аддзялення сыроваткі. Збярыце сыр у цэнтры тканіны. Звяжыце яе канцы так, каб атрымаўся мяшочак.
Падвесьце яго для вылучэння вадкасці над кубкам ці ракавінай і пакіньце на 5 гадзін пры пакаёвай тэмпературы. Затым змесціце мяшочак у друшляк, пакладзіце на кубак для збору вадкасці і пастаўце ў халадзільнік на 12 гадзін.
За гэты час некалькі разоў туга закручвайце мяшочак, каб паскорыць аддзяленне сыроваткі. Перакладзіце сыр у кубак. Вытрымайце яго ў халадзільніку 2 тыдні для паспявання.
|