для цеста:
- мука - 3.5 шклянкі
-соль - 1/2 г.л.
-вада - 1 шклянка
для начыння:
-алей - 2 ст.л.
-рэпчатая цыбуля - 1 шт.
-часнык - 3 зубчыка
-імбір (свежы) - 1 ст.л.
-каляндра (молатая) - 1.5 г.л.
-кумін (молаты) - 1 г.л.
-кайенскі перац - 1 г.л.
-турмерык - 1/2 г.л.
-чорны перац (молаты) - 1/8 г.л.
-ліставая капуста (пак чой ці пет сай) - 1/2 качана
-шпінат - 1 пучок
-морква - 1 шт.
-кветкавая капуста - 1/4 невялікага качана
-бульба (вараная) - 1 шт.
-соль - 1 г.л.
Для начыння разагрэць у патэльні алей, дадаць дробна нарэзаную
цыбулю, часнык і рыхтаваць, часта памешваючы, 3-4 хвіліны.
Пакласці ў патэльню нацёрты на дробнай тарцы імбір, пасыпаць ўсё
каляндрай, кумінам, кайенскім перцам, турмерыкам і чорным перцам.
Размяшаць, рыхтаваць каля 30 секунд.
Капусту пасекчы тонкімі кароткімі палоскамі, шпінат буйна парэзаць,
моркву - буйнай саломкай, вараную бульбу - невялікімі кубікамі,
кветкавую капусту разабраць на суквецці.
Дадаць усю гародніну ў патэльню, тушыць,
пакуль не выпарыцца ўся вадкасць.
Зняць патэльню з пліты, даць начынню астыць.
Прыгатаваць цеста: ў місцы змяшаць муку з соллю,
зрабіць у цэнтры паглыбленне
і дадаць прыкладна 1 шклянку вады пакаёвай тэмпературы.
Вымешваць да утварэння грубага неаднастайнага цеста.
Перакласці цеста на прыпудраную мукой дошку і вымешваць 5-6 хвілін,
пакуль яно не стане аднастайным, эластычным.
Перакласці цеста ў міску, накрыць кухонным ручніком і пакінуць
на 30 ці больш хвілін пры пакаёвай тэмпературы.
Стол пасыпаць мукой і раскачаць цеста (таўшчынёй 3 мм).
Формай для печыва выразаць кружкі дыяметрам каля 8 см.
Можна падрыхтаваць цеста іншым спосабам: скруціць цеста джгутом
каля 30 см і падзяліць яго на 50-55 роўных кавалачкаў.
Кожны кавалачак скруціць у шар, качалкай ці проста пальцамі
раскачаць у аладку дыяметрам каля 8 см.
Імкніцеся да таго, каб цэнтр аладкі заставаўся трохі таўсцей, чым краі.
Гатовыя кружкі накрыць плёнкай, каб яны не падсыхалі,
пакуль вы будзеце ляпіць мома.
У цэнтр кожнага кружка пакласці па 1 сталовай лыжцы начыння,
краі намачыць вадой і злучыць, робячы маленькія зморшчынкі
(як на варэніках), імкнучыся ніжнюю частку мома рабіць плоскай,
а зверху па цэнтру будзе праходзіць палоска зморшчын.
Пакуль будзеце ляпіць астатнія мома,
гатовыя асобнікі накрыйце ручніком.
Кантэйнеры параваркі вышмараваць маслам, раскласці мома,
пакідаючы паміж імі адлегласць 1-2 см.
Рыхтаваць на пару прыкладна 10 хвілін.
Гарачыя мома адразу ж раскласці па талерках і падаць да стала.
|