Маслёнка - гэта абястлушчаная вадкасць, якая застаецца пасля таго, як сліўкі ўзбілі ў масла.Для нас маслёнка не занадта звыклая.
У некаторых жа нацыянальных кухнях яна з'яўляецца надзвычай папулярным інгрэдыентам: дадаецца ў салаты і супы замест смятаны ці маянэза, служыць асновай, на якой выпякаюцца пірогі і пірожныя.
Скажам, у Ірландыі на маслёнцы выпякаецца кожная другая буханка хатняга хлеба. Звычайна ў рэцэпты з маслёнкай уключаюць яшчэ соду (па 1/2 г. лыжкі на шклянку маслёнкі) і разрыхляльнік - тады хлеб, кекс, аладки ці пірог атрымліваюцца пышнымі прыгажунамі.
Ды і на густ - гэта дзіўна паветранае і далікатнае цеста. Маслёнку сёння можна купіць у крамах. Яна ўяўляе сабою малако 0,5 % тлушчу з вельмі спецыфічным "йёгуртным" прысмакам.
Звычайна прамысловая маслёнка рыхтуецца наступным чынам: у нетлустае малако дадаюць бактэрыі вызначанага віду, якія акісляюць малочны цукар. Маслёнка - прадукт высокай дыетычнай каштоўнасці, чэмпіён па ўтрыманні лецыціну.
Шмат у ёй і ліпатропнага рэчыва халіна, а таксама мінералаў і вітамінаў: калія, кальцыя, магнію, фосфару, жалеза; вітаміна В1 і В2, РР і нават некаторая колькасць С.
У склад маслёнкі ўваходзяць поліненасычаныя тлустыя кіслоты: лінолевая, ліналеновая і арахідонавая. Каларыйнасць маслёнкі - прыкладна 35 ккал/100 г
|