Варыянт 1
Лепш за ўсё морс рыхтаваць з замарожаных ягад журавін - пры такім спосабе падрыхтоўкі ў журавінах захоўваецца максімальная колькасць вітаміна С. Адтаўшыя ягады прапускаюць праз сокавыціскалку; атрыманы сок разводзяць кіпячонай вадой і дадаюць па густу цукар ці мёд. Морс рэкамендуецца піць пры грыпе і прастудзе.
Варыянт 2
Морс можна рыхтаваць і такім спосабам: журавіны прамываюць кіпячонай вадой і адціскаюць сок у парцалянавы ці шкляны посуд. Выцісканні заліваюць халоднай вадой з разліку 3-4 л на 100 г, кіпяцяць і працэджваюць. У атрыманы адвар дадаюць сок і цукар (па густу). Захоўваюць у халадзільніку. Ужываюць па 2-3 шклянкі ў дзень, саграваючы да пакаёвай тэмпературы. Асабліва эфэктыўны морс пры піеланефрытах.
|