Маслёнка - сыроватка, якая атрымліваецца пры ўзбіванні масла са слівак ці смятаны, што змяшчае шмат біялагічна актыўных рэчываў. Можна замяніць у напоях абястлушчаным малаком.
Маслёнку ўжываюць непасрэдна ў ежу замест малака ці ў сумесі з малаком, а таксама рыхтуюць з яе разнастайныя напоі з даданнем цукру, гарбаты, кавы, какавы, слівак і інш.
Смакавыя паказчыкі напояў з маслёнкі значна палепшацца, калі тлустасць яе давесці да 1 %, дадаць цукар, пастэрызаваць пры тэмпературы 65-70 С і астудзіць да 10-12 С.
Пры залішне высокай тлустасці маслёнкі (больш 1 % тлушчу) яе разводзяць абястлушчаным малаком. Маслёнку, атрыманую пры вытворчасці кісласмятанкавага масла, астудзіўшы, ужываюць без перапрацоўкі ці для падрыхтоўкі кісламалочных напояў з даданнем цукру, фруктовых сокаў, сіропаў, ванілі і іншых араматычных рэчываў.
Пасля змешвання напой неабходна астудзіць да 10-12 С, захоўваюць такія напоі нядоўга ў халадзільніку. Арыгінальны колер абзавядзецца гэты напой, калі замест звычайных апельсінаў выкарыстоўваць апельсіны з чырвонай мякаццю.
|