Рэцэптура на 1 балон ёмістасцю 10 літраў:
-баклажаны - 10 кг
-лаўровы ліст - 5 г
-часнык - 250 г
-соль - 100 г (для варкі)
-соль - 50 г (у часнык)
-соль - 150 г (у расол)
-вада - 2 л (у расол)
Баклажаны для засолкі павінны быць дробнымі, спелымі, шчыльнымі, цёмна-фіялетавага колеру. Адсартаваную сыравіну мыюць, даюць сцячы вадзе, адразаюць пладаножкі.
Нажом робяць скразны разрэз па даўжыні і вараць у салёнай вадзе (2 сталовых лыжкі солі на 1 л вады) 20 хвілін - да мяккасці. Затым баклажаны выкладваюць на чыстую, нахільна ўсталяваную дошку (для сцёку вады) і астуджаюць на паветры.
Часнык чысцяць ад покрыўнай кашулі, наразаюць пласцінкамі, дадаюць соль і расціраюць лыжкай на кухоннай дошцы. Пакласці лаўровы ліст і, па жаданні, салерны ліст на дно балона, потым - баклажаны, папярэдне ўнясучы гарбатнай лыжкай у іх разрэзы цёрты часнык з соллю.
Запоўнены балон заліваюць кіпячоным і астуджаным расолам (70 г солі на 1 л вады). Балон з баклажанамі накрываюць вечкам, выносяць у памяшканне з тэмпературай 18-25 градусаў на 5 дзён для малочна-кіслага закісання, пасля чаго яго ставяць у халоднае памяшканне з тэмпературай не вышэй 8 градусаў цяпла.
Перад падачай на стол баклажаны наразаюць кавалачкамі і запраўляюць сланечнікавым маслам. Сезон падрыхтоўкі: канец верасня - пачатак кастрычніка.
|