Бурак мыюць, сартуюць, бланшуюць да паўгатовасці, затым адлучаюць скурку і пашкоджаныя месцы, здрабняюць на кубікі ці лустачкі. Іх адразу ўкладваюць у слоікі і заліваюць марынадам, нагрэтым да кіпення.
Каб атрымаць марынад, варта ўліць у эмаляваны рондаль адзін літр вады, усыпаць 60 - 100 г цукру, 12 зерняў перцу духмянага і гэтулькі ж горкага, 0,5-1,0 г карыцы і 18 зерняў гваздзікі.
Усё гэта кіпяцяць на працягу 15 хвілін, пасля здымання з агню ўліваюць 3-4 сталовых лыжкі 5-адсоткавага воцату (дадзеныя прыведзены для трох адналітровых слоікаў), ізноў даводзяць да кіпення і заліваюць кіпячым марынадам.
Напоўненыя слоікі накрываюць вечкамі і стэрылізуюць: слоікі ёмістасцю 0,5 л - 12 хвілін і ёмістасцю 1,0 л - 15 хвілін. Пасля стэрылізацыі слоікі неадкладна закатываюць.
Астуджэнне - паветранае. Бурак марынаваны можна выкарыстоўваць як гарнір да мясных страў і для падрыхтоўкі вінегрэтаў.
|