-перац салодкі,
-таматы спелыя чырвоныя - 800 г,
-цыбуля - 100 г,
-рыс - 180 г,
-свініна сярэдняй тлустасці - 300 г,
-зеляніна пятрушкі - 20 г,
-масла сметанкавае,
-перац чорны молаты,
-лаўровы ліст,
-соль.
Свежыя маладыя зялёныя перцы мыюць, даюць сцячы вадзе, нажом абразаюць пладаножкі і насеннікі, бланшуюць у кіпячай вадзе на працягу 2 хвілін і астуджаюць на паветры.
Рыс мыюць, даюць сцячы вадзе, высыпаюць у рондаль, уліваюць 2 шклянкі вады і вараць на слабым агні да паўгатовасці. Пасля варкі рыс прамываюць халоднай вадой.
У цыбулі выдаляюць покрыўнае лісце, наразаюць на пласцінкі ці кружочкі і абсмажваюць у 100 г сметанкавага масла да залацістага колеру. Зеляніну пятрушкі мыюць, даюць сцячы вадзе і наразаюць на кавалачкі даўжынёй 0,5 см.
Свініну мыюць, даюць сцячы вадзе, прапускаюць праз мясасечку і кладуць у рондаль, уліваюць 2 шклянкі вады.
Абсмажаную цыбулю, звараны рыс, зеляніну пятрушкі, молатае мяса змешваюць, дадаюць 1 ст. лыжку (25 г) солі, 1/2 г. лыжкі молатага перцу і старанна змешваюць.
Атрыманай масай фаршуюць падрыхтаваныя перцы і ўкладваюць у слоікі ёмістасцю 0,5 л. Таматы чысцяць ад пладаножак, мыюць, даюць сцячы вадзе, праціраюць на тарцы, выдаляючы скурку.
Працёртыя таматы зліваюць у эмаляваны рондаль, ставяць на агонь і кіпяцяць 15 хвілін. Затым дадаюць 2 г. лыжкі сталовай солі, 1,5-2 ст. лыжкі цукру і кіпяцяць яшчэ 10 хвілін.
Атрыманым таматавым соусам заліваюць слоікі, напоўненыя фаршаванымі перцамі на 2 см ніжэй верха горлачка.
Слоікі накрываюць падрыхтаванымі вечкамі, змяшчаюць у рондаль з летняй да 70 град. вадой і стэрылізуюць пры тэмпературы 100-105 град. (для стэрылізацыі дадаюць 350 г солі на 1 л вады).
Падчас стэрылізацыі рондаль павінен быць накрыты вечкам. Прагрэў слоікі на працягу 30 хвілін, іх неадкладна зашпунтоўваюць і стэрылізуюць у той жа падсоленай вадзе.
У першы дзень стэрылізацыя працягваецца 90 хвілін. Пасля яе слоікі застаюцца ў рондалі з гарачай вадой і паступова астуджаюцца.
Праз 24 гадзіны гэту аперацыю паўтараюць (у той жа падсоленай вадзе), яшчэ праз 24 гадзіны стэрылізацыю праводзяць трэці раз.
Стэрылізаваныя слоікі пакідаюць у рондалі для астуджэння, затым з іх здымаюць заціск і правяраюць герметычнасць.
Перад кладкай слоікаў на захоўванне іх вытрымліваюць на працягу 15 дзён пры пакаёвай тэмпературы.
|