-грыбы (грузды,сыраежкі,рыжыкі, ваўнянкі)- 10 кг
-лаўровы ліст - 2 шт.
-перац духмяны гарошкам - па густу
-кроп - па густу
-лісце чорнай парэчкі, вішні, дуба - па густу
-соль - 400-600 г
Грыбы перабраць, вельмі старанна вымыць (грузды папярэдне вымачыць у халоднай вадзе на працягу некалькіх дзён, змяняючы ваду, пакуль не сыдзе гарката).
Дно посуду для засолкі выслаць травой з рэзкімі затаўкамі. На іх пластамі ў 5-8 см выкласці грыбы капялюшыкамі ўніз, перасыпаючы кожны пласт соллю. Верхні пласт накрыць травой з рэзкімі затаўкамі, накрыць сурвэткай, пакласці на кружок, прыціснуць гнётам.
Па меры ссядання засоленых грыбоў ёмістасць можна дапаўняць, дадаючы траву і соль (40-60 г на 1 кг свежых грыбоў).
Рыжыкі гатовы праз 5-6 дзён, грузды - праз 30-35 дзён, сыраежкі і ваўнянкі - праз 40 дзён, валуі - праз 50 дзён. Калі ў адну ёмістасць складзены розныя грыбы, іх трэба вытрымліваць да гатовасці тых, што зашмальцоўваюцца даўжэй усіх.
|