Добра прмытую на рашотах пшаніцу мочаць у рачной вадзе, пакуль яна зусім не размякне і не пачне расцірацца і ператварацца у малочны сок, што настане праз некалькі дзён.
Тады высыпаюць яе ў мяшок з груба сатканага, рэдкага, але чыстага палатна, расціраючы як мага мацней рукамі ці топчуць нагамі спачатку без вады. Як пачне выцякаць белы малочны сок, яго зліваюць у пасудзіну.
Потым на мяшок льюць патроху ваду, працягваючы таптаць і ціскаць, а забеленую ваду працэджваюць праз сіта. Робяць так да таго часу.
Пакуль вада не пацячэ чыстая і празрыстая, а зерне льга будзе раздушыць і расцерці. Калі крухмальная вада на працягу 24 гадзін настоіцца, увесь крухмал асядзе на дно, у чым можна ўпэўніцца, убачыўшы, як вада стане чыстай і празрыстай.
Ваду асцярожна зліваюць і наліваюць чыстую. Перамешваюць рукой ці лапаткай і зноў пакідаюць на 24 гадзіны.
Гэта паўтараюць, пакуль злітая вада не будзе празрыстай. Далей усё робяць як рабілі крухмал з бульбы.
|