-грузды чорныя - 5 кг
-часнык - 13 зубчыкаў
-соль - 150 г
-чорны перац - 18 гарошын
-хрэн - 20 штук
-лаўровы ліст
Перад тым як прыступіць да засолкі іх неабходна добра вымыць, затым вымачыць, прыкладна на працягу 3-5 сутак, у халоднай вадзе, перыядычна яе змяняючы.
Зараз бяром слоікі, добранька іх прамываем і абліваем кіпенем. Складваем грузды пластамі ў слоікі. Пры гэтым кожны грыб неабходна нацерці соллю. Для таго каб грыбы не перасаліліся выкарыстоўваюць 3-5% солі ад іх вагі.
Вядома, можна выкарыстоўваць і больш солі - тады яны будуць лепш захоўвацца. Паміж пластамі грыбоў кладзём часнык, перац, хрэн і лаўровы ліст. Затым кладзём марлю, складзеную ў 2-3 пласты.
На яе выкладваем зеляніну і шчыльна зачыняем слоік вечкам. Вольнага месца паміж слоікам і вечкам не павінна быць. Грыбы павінны быць як бы пад гнётам.
Слоікі прыбіраем ў халадзільнік. Засолка адбываецца на працягу 30-40 дзён. Перад ужываннем прыбіраем са слоіка марлю, зеляніну. Калі ў верхнім пласце ёсць цвіль, то яе таксама лепш прыбраць.
|