(Старадаўні рэцэпт)
Яршоў не чысцяць,а толькі выдаляюць вантробы нажніцамі, адстаўляючы на тушках луску з пакрываючай яе сліззю. Разам з вынімаемымі вантробамі лёгка адлучаюцца і жабры. У самых дробных яршоў зусім можна не выдаляць вантробы. У дробных яршоў у брушку амаль нічога няма, а вось для навару такая дробязь неабходна. Прыгатаваных яршоў кладуць у халодную ваду і вараць. У яршоў буйней, пакуль яны не разварыліся, здымаюць са спінак мякаць. Так званыя "балычкі". Іх потым зноў трэба будзе пакласці ў юху ў канцы варкі. Усю пакінутую рыбу разварваюць да атрымання густога навара, а затым адцэджваюць і выкідваюць. У атрыманы адвар можна пакласці рыбу буйней, а таксама спецыі, соль, бульбу і крупу, прасяную ці рысавую. Варыць да гатовасці.
|