- жоўты гарбуз (у вычышчаным выглядзе) - каля 2.5 кг
- цыбуля рэпчатая - 2 шт.
- часнык - 2 зубчыка
- сметанкавае масла – 50 г
- соль - па густу
- чорны перац (молаты) - па густу
- папрыка (молатая) - 1 г. л.
- мушкатавы арэх - на кончыку нажа
- булён - 1/4 л
- шэры - 40 мл
- сліўкі – 200 г
- варчэстэрскі соус - 2-3 ст. л.
- соевы соус - 2-3 ст. л.
для заправак:
- гарбузовыя семечкі (зялёныя) – 100 г
- рэпчатая цыбуля - 300 г
- крухмал - 1/2 г. л.
- гарбузовы алей - 2 ст. л.
- жытні пернік - 2 лустачкі
- сметанкавае масла - 2 ст. л.
- карлікавыя памідоры – 200 г
- пармезанскі сыр (свежанацерты) - 6 ст. л.
У гарбуза абрэзаць вечка. Спачатку адлучыць ад мякаці семечкі і валокны, затым выдаліць іх. Пасля гэтага лыжкай з вострым канцом паступова выскрабці мякаць гарбуза, імкнучыся не пашкодзіць яго скарыначку.
Затым гарбуз усярэдзіне і знадворку старанна вымыць і для сушкі паставіць разрэзам уніз. Пасля таго, як суп будзе гатовы, яго пераліваюць у падрыхтаваны гарбуз і ставяць на стол.
Цыбуліны ачысціць і нарэзаць вельмі маленькімі кубікамі. У вялікім рондалі растапіць тлушч, на сярэднім агні патушыць у ім да празрыстасці цыбулю. Дадаць кавалачкі гарбуза, абсмажыць іх да паўмяккасці, заправіць соллю, перцам, молатай папрыкай і мускатавым арэхам, наліць булён і ўсё патушыць прыкладна 20 хвілін.
Вельмі дробна пюрыраваць суп. Каб адлучыць валокны, якія не перамалоліся падчас пюрыравання, масу варта працерці праз сіта. Па густу заправіць шэры, варчэстэрскім, соевым соусамі, дадаць у канцы варкі часнык. Перад падачай заправіць сліўкамі.
Вельмі пікантны густ дадасць супу апельсінавы сок. Невялікую колькасць гэтага соку варта дадаваць падчас варкі. Таксама пікантнай будзе камбінацыя гарбузовага і дыннага густу.
Паспрабуйце дадаць падчас варкі некалькі кавалачкаў дыні. Да такога супу асобна падаюць некалькі заправак, якія можна дадаць ужо непасрэдна ў талерку на ўласны густ.
Гарбузовыя семечкі абсмажыць на сярэднім агні на патэльні з антыпрыгарным пакрыццём без дадання тлушчу да з'яўлення водару, затым перасыпаць у вазачку.
Ачысціць цыбуліны, разрэзаць напалову і нарэзаць тонкімі паўколамі. Пасыпаць крухмалам і ў гарачым алеі на моцным агні абсмажыць, увесь час памешваючы, да карычневай скарыначкі.
Таксама перакласці ў вазачку. Кружочкі жытняга перніка нарэзаць маленькімі кубікамі, абсмажыць у сметанкавым масле, перакласці ў трэцюю вазачку.
Памідоры пачысціць, вымыць і разрэзаць напалову, таксама падаць асобна. Пармезанскі сыр перасыпаць у асобную вазачку і паставіць побач з астатнімі запраўкамі
|