Вырабляюць з бракованых груш. Адціснуты сок кіпяцяць у катле. Калі выпарыцца адна чацвёртая соку, рэштку зліваюць у бочку, куды дадаюць піўных дрожджаў.
Маса ўзбоўтваецца і пакідаецца ў цёплым месцы. Калі пачынаецца энергічнае закісанне, адтуліну бочкі зачыняюць няшчыльнай утулкай.
Калі закісанне ідзе павольна, у бочку дадаюць добрага воцату да 10%. Праз суткі праз кран выпускаюць чвэрць вадкасці, якую зараз жа ўліваюць у бочку.
Перамешванне паўтараюць на працягу месяца. Калі воцат гатовы, яго выпускаючы з бочкі, працэджваюць праз густое палатно.
Працэджаны воцат пераліваюць у чысты посуд і шчыльна закаркоўваюць. З няспелых пладоў добрага воцату атрымаць нельга.
|