-яблыкі кіслыя - колькі сыдзе
-вада кіпячоная - колькі сыдзе
-цукар - па густу
-воцат сталовы - па густу
Для падрыхтоўкі воцату ўзяць кіслыя яблыкі, якія непрыдатныя для іншых відаў перапрацоўкі, а таксама абіркі, выцісканні. Яблыкі старанна вымыць, выдаліць пашкоджаныя часткі, здрабніць.
Здробненыя яблыкі перакласці ў шкляныя слоікі, заліць астуджанай кіпячонай вадой і растварыць цукар. Посуд зачыніць коркам з ваты ці абвязаць складзенай у некалькі пластоў марляй.
Паставіць у цёплае месца для закісання. Праз тыдзень адціснуць сок, працадзіць, дадаць сталовы воцат і зноў пакінуць для закісання.
У цёплым месцы гэты працэс доўжыцца каля месяца, у халодным - 3 месяца і больш. Пры воцатнакіслым закісанні на паверхні вадкасці ўтворыцца белая плёнка.
Воцатнакіслыя бактэрыі для сваёй жыццядзейнасці маюць патрэбу ў кіслародзе, таму посуд павінен заставацца няшчыльна зачыненай.
Але нельга дапушчаць пранікнення ўнутр посуду пладовых мушак. Гатовы воцат старанна адфільтраваць, разліць у бутэлькі і закаркаваць.
Коркі заліць парафінам, сургучом. Захоўваць у халодным месцы.
|