Бярэцца 0,5 кг аўсяных шматкоў на 3-літровы рондаль. Заліваецца цёплай кіпячонай вадой і дадаецца 1/4 частка чорнага хлеба. Настойваецца 6-7 гадзін у цёплым месцы.
Пасля гэтага масу працадзіць праз друшляк, дадаць соль ці цукар па густу. Паставіць на маленькі агонь і, памешваючы, варыць да кіселепадобнай масы. Выкарыстоўваць можна ў гарачым выглядзе з маслам, а ў халодным- рэзаць на кавалачкі і есць з малаком ці кефірам.
Такі кісель пышна дапамагае пры гастрыце, каліце, халецыстыце, панкрэатыце. Пакінутую на друшляку масу можна выкарыстоўваць для выпечкі печыва, дадаўшы 1 шклянку цукру,3 шклянкі мукі, кавалачак маргарыну, 2 яйкі, соду (гашаную воцатам).
|