ЯЕШНЯ - абрадавая страва, асабліва ў пастухоў. Абавязковай лічылася ў дзень св. Юр ‘я (св. Георгія). Звычайна яйкі i іншую ежу пастухам давалі гаспадары. Гэта рэліктавае праяўленне ахвяравання богу свойскай жывёлы.
У якасці рытуальнай стравы яешня была i на іншыя святы — Дзяды, Міколаў дзень, на другі дзень Cёмyxi (Тройцы). У некаторых мясцінах Беларусі на Радаўніцу на могілках распальвалi вогшнічы i пяклi на ix яешню.
На Міншчыне на вяселлі часта рытуальная курыца замянялася яешняй, якую маладыя павінны былi есці асобна ад іншых удзельнікаў вячэры, у святліцы. На Дзяды “босую” яешню пяклі – крухмал заварваеш кіпячоным малаком, сем-восем яец – і ў печку, яешня абязацяльна.
Елі ўсе з адной міскі. Пасля вячэры стол не ўбіралі, закрывалі белым абрусам. Гаварылі, што яны (дзяды) прыходзяць і ядуць.
Крыніца:http://drevasusvetu.wordpress.com/2009/10/07/%D0%B1%D0%BB%D1%96%D0%BD%D1%8B-%D1%8F%D0%B5%D1%88%D0%BD%D1%8F/
|