Галоўная | Рэгістрацыя | Уваход
КАРЧМА "НА РОСТАНЯХ"
Меню сайту
  • Каталог артыкулаў
Форма увахода
Катэгорыя раздзелу
Закускі [80]
Салаты [1267]
Першыя стравы [1037]
Галоўныя мясныя стравы [260]
Галоўныя стравы з птушак [161]
Галоўныя стравы з рыбы [190]
Галоўныя стравы з морапрадуктаў [26]
Галоўныя стравы з субпрадуктаў [49]
Грыбныя стравы [28]
Крупяныя стравы [147]
Малочныя стравы [38]
Мучныя стравы [358]
Гароднінныя стравы [81]
Стравы з яек [119]
Запяканка [315]
Стравы з садавіны і ягад [120]
Дэсерт [221]
Напоі [1083]
Прыправы [797]
Соусы [110]
Спецыі і духмяныя травы [120]
Дзічына [46]
Печыва [30]
Тарты [7]
Экзатычная кухня [32]
Экстрымальная кухня [4]
Эратычная кухня [109]
Алкагольныя напоі [206]
Нарыхтоўка садавіны і ягад [54]
Нарыхтоўка гародніны [381]
Нарыхтоўка іншых прадуктаў [87]
Рытуальная кухня [191]
Лекавая кухня [21]
Гістарычныя кухні [8]
Пошук
Сябры сайту
  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz
  • Статыстыка

    Анлайн усяго: 1
    Гасцей: 1
    Карыстальнікаў: 0
    Галоўная » Артыкулы » Рытуальная кухня

    КАСАВІКІ

    Назва пірага *касавік* адбываецца ад формы *паўмесяц*, *паўкола*. Такая форма пірага не выпадковая. Як вядома, касавік - пірог для зяця, а зяць як частка сям'і, якая нараджаецца, атаясамляўся ў фальклоры з месяцам, што нараджаецца - сярпом, ці маладзіком, як яго яшчэ звалі ў народзе.

    У народных песнях, былінах, легендах юнак, малады чалавек, зяць - маладзічок ясны, месяц ясны. Пірагі для зяця - традыцыйная абрадавая страва. Па старажытнай традыцыі пірагі-касавікі рыхтавалі, калі ў хату прыходзілі сваты. Таму пірогі для зяця (касавікі) маюць і другі назоў - *сватаўскія пірагі*.

    Першы блін ці аладку з цеста павінна была раскачаць нявеста. Сваты і жаніх ёй усяляк перашкаджалі, заміналі выявіць сваё мастацтва, імкнуліся сапсаваць выраб. Лічылася, што толькі ў гэтым выпадку сватаўство будзе ўдалым. Варыянтаў пірагоў для зяця мноства, але агульнае ў іх - форма ў выглядзе паўмесяца.

    Што да цеста, то яно можа быць як прэсным, так і дражджавым. Для начыння выкарыстоўваюць цукар, кашы, тварог, капусту, ягады, яблыкі і г. д. Смажаць пірагі на патэльні ў разагрэтым масле.

    Адгэтуль і яшчэ адна назва гэтых пірагоў - пражанцы. Менавіта пад такой назвай распаўсюджаны касавікі з бульбы ў Беларусі, Польшчы. У Славакіі яны вядомы як смажанцы. Найболей простае і хуткае ў вырабе цеста для *сватаўскіх пірагоў* рыхтуюць па наступнай рэцэптуры:

    -2 шклянкі (прыкладна) мукі,

    -1 яйка,

    -2 сталовыя лыжкі смятаны,

    -2 сталовыя лыжкі слівак,

    -2 сталовыя лыжкі вады,

    -1 сталовая лыжка цукру,

    -1 дробка солі.

    Замясіць досыць крутое цеста, скруціць яго ў шар, даць паляжаць (*адпачыць*) 20 мін, прычыніўшы яго сурвэткай. Затым раскачаць цеста ў джгут і падзяліць на 18- 20 роўных кавалкаў, з якіх раскачаць аладкі, перасыпаўшы (пырснуўшы) іх мукой, скласці ў стопку.

    Затым кожную аладку раскачаць вельмі тонка, палову аладкі пасыпаць цукрам, закрыць другой паловай цеста, зашчыпіць і абсмажыць у масле. У якасці начынняў для пражаных касавікоў выкарыстоўваюць рассыпістую прасяную кашу, глейкую рысавую кашу з вараным яйкам, кашыцу з талакна са смятанай, а таксама капусту, грыбы, мяса.

    Выпечаныя пірагі для зяця вырабляюць з тварагом, яблыкамі, чарнічным, бруснічным варэннем.

    Катэгорыя: Рытуальная кухня | Дабавіў: wawkalaki (23.07.2014)
    Праглядаў: 298 | Рэйтынг: 0.0/0
    Усяго каментараў: 0
    avatar