Галоўная | Рэгістрацыя | Уваход
КАРЧМА "НА РОСТАНЯХ"
Меню сайту
  • Каталог артыкулаў
Форма увахода
Катэгорыя раздзелу
Закускі [80]
Салаты [1267]
Першыя стравы [1037]
Галоўныя мясныя стравы [260]
Галоўныя стравы з птушак [161]
Галоўныя стравы з рыбы [190]
Галоўныя стравы з морапрадуктаў [26]
Галоўныя стравы з субпрадуктаў [49]
Грыбныя стравы [28]
Крупяныя стравы [147]
Малочныя стравы [38]
Мучныя стравы [358]
Гароднінныя стравы [81]
Стравы з яек [119]
Запяканка [315]
Стравы з садавіны і ягад [120]
Дэсерт [221]
Напоі [1083]
Прыправы [797]
Соусы [110]
Спецыі і духмяныя травы [120]
Дзічына [46]
Печыва [30]
Тарты [7]
Экзатычная кухня [32]
Экстрымальная кухня [4]
Эратычная кухня [109]
Алкагольныя напоі [206]
Нарыхтоўка садавіны і ягад [54]
Нарыхтоўка гародніны [381]
Нарыхтоўка іншых прадуктаў [87]
Рытуальная кухня [191]
Лекавая кухня [21]
Гістарычныя кухні [8]
Пошук
Сябры сайту
  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz
  • Статыстыка

    Анлайн усяго: 1
    Гасцей: 1
    Карыстальнікаў: 0
    Галоўная » Артыкулы » Рытуальная кухня

    ХЛЕБ-СОЛЬ

    А.Л.Тапаркоў

    ХЛЕБ-СОЛЬ - спалучэнне хлеба і солі, характэрнае для іх захоўвання і выкарыстання ў побыце і ў абрадах; абагульненае найменне ежы; прывітанне, звернутае да ўдзельнікаў трапезы.

    Спалучэнне хлеба і солі мела ролю вылучна ёмістага знака: хлеб выяўляе пажаданне багацця і дабрабыту, а соль абараняе ад варожых сіл і ўплываў. У рускіх напачатку і ў канцы абеду раілі з'есці для шчасця кавалачак хлеба з соллю.

    Пачастунак госця хлебам-соллю ўсталёўваў паміж ім і гаспадаром стаўленне прыязнасці і даверу; адмова ж ад іх расцэньвалася як абразлівы жэст. У Наўгародскай губерні ў выпадку, калі прыйшоўшы ў хату адмаўляўся ад пачастунка, яму з крыўдай казалі: "Як жа ты так з пустой хаты пойдзеш!"

    У «Домострое» рэкамендавалася напаіць ворага і накарміць яго хлебам ды соллю, "інакш - замест варожасці сяброўства". Самы вялікі папрок, які можна зрабіць няўдзячнаму, гэта сказаць: "Ты забыўся мой хлеб ды соль".

    "Гасціннасцю" дагэтуль завуць ветлівасць і шчодрасць, праяўляныя пры пачастунку госця. Этыкетнай формуле "хлеб ды соль" прыпісвалася ў мінулым магічнае значэнне. Як пісаў Я. Рэйтэнфельс, калі рускія "каго заспеюць за ежаю, то яны крычаць яму святыя словы: "хлеб ды соль"; такім набожным выслоўем адганяюцца, па іх перакананні, злыя духі".

    Па паведамленні А. Пасевіна, словы "хлеб ды соль" прамаўляюць у канцы трапезы ў знак яе канчатка: "Маскалі таксама лічаць, што гэтымі словамі адхіляецца ўсякае зло".

    Літ.: Байбурин А.К., Топорков А. Л. У истоков этикета: Этнографические очерки. Л., 1990. С. 143—144.

    Крыніца: http://pagan.ru/slowar/h/hleb-soler10.php

    Катэгорыя: Рытуальная кухня | Дабавіў: wawkalaki (25.07.2014)
    Праглядаў: 426 | Рэйтынг: 0.0/0
    Усяго каментараў: 0
    avatar