Куцьця, прыгатаваная з пшана, пшаніцы ці пярлоўкі, звалася каляднай
і падавалася пад Каляды і пад Вадохрышча.
Куцьця з рысу была і застаецца памінальнай стравай.
-200 г рысу,
-50 г салодкага міндаля,
-6 зерняў горкага міндаля,
-100 г разынак без костачак,
-100 г дробнага цукру
Паставіць на агонь рыс.
Калі вада закіпіць, адкінуць на сіта, даць сцячы вадзе,
абліць яго халоднай вадой, ізноў скласці ў рондаль,
заліць на тры пальца вышэй вадой і даць уварыцца да мяккасці.
Тым часам абварыць увесь салодкі міндаль і норму горкага,
ачысціць, дробна стаўчы, скласці на талерку,
дадаць лыжку цукру і лыжку вады, размяшаць.
Калі рыс гатовы, зліць ваду, астудзіць, выкласці на міндаль,
усё перамяшаць і ўсыпаць астатні цукар.
У гэты ж час прыгатаваць разынкі: перабраць,
вымыць і, закіпяціўшы 1 раз у вадзе, адкінуць на сіта.
Даць сцячы вадзе, а разынкі выкласці ў гатовы рыс,
перамяшаць і падаваць да стала.
Да куцьці падаюць дробны цукар, віно.
|