Галоўная | Рэгістрацыя | Уваход
КАРЧМА "НА РОСТАНЯХ"
Меню сайту
  • Каталог артыкулаў
Форма увахода
Катэгорыя раздзелу
Закускі [80]
Салаты [1267]
Першыя стравы [1037]
Галоўныя мясныя стравы [260]
Галоўныя стравы з птушак [161]
Галоўныя стравы з рыбы [190]
Галоўныя стравы з морапрадуктаў [26]
Галоўныя стравы з субпрадуктаў [49]
Грыбныя стравы [28]
Крупяныя стравы [147]
Малочныя стравы [38]
Мучныя стравы [358]
Гароднінныя стравы [81]
Стравы з яек [119]
Запяканка [315]
Стравы з садавіны і ягад [120]
Дэсерт [221]
Напоі [1083]
Прыправы [797]
Соусы [110]
Спецыі і духмяныя травы [120]
Дзічына [46]
Печыва [30]
Тарты [7]
Экзатычная кухня [32]
Экстрымальная кухня [4]
Эратычная кухня [109]
Алкагольныя напоі [206]
Нарыхтоўка садавіны і ягад [54]
Нарыхтоўка гародніны [381]
Нарыхтоўка іншых прадуктаў [87]
Рытуальная кухня [191]
Лекавая кухня [21]
Гістарычныя кухні [8]
Пошук
Сябры сайту
  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz
  • Статыстыка

    Анлайн усяго: 1
    Гасцей: 1
    Карыстальнікаў: 0
    Галоўная » Артыкулы » Рытуальная кухня

    ПРАСФОРА

    Адмыслова выпякаемы царкоўны хлеб з двух накладзеных адзін на аднаго кружочкаў з праваслаўнай сімволікай. Прасфора лічылася святой, ёй прыпісвалі адмысловыя магічныя ўласцівасці.

    Прасфору захоўвалі да сяўбы, калі сейбіт першай збажыны з'ядаў яе ў поле. Прасфора ("прасфіра", "прасвірка") – адмысловы хлеб, які вырабляецца для здзяйснення Еўхарыстыі.

    У перакладзе з грэцкага прасфора - "прынасімае", так звалася прынашэнне з хлеба і віна, з якім хрысціяне ў старажытнасці прыходзілі ў храм да літургіі, частка яе служыла для таемства прычасція (Еўхарыстыі), а застаўшаяся частка выкарыстоўвалася для так званых "вечароў любві", рабіўшыхся ўслед за літургіяй.

    У праваслаўнай царкве прасфора складаецца з двух накладзеных адзін на другі кружкоў, адзін з якіх (верхні) менш другога дыяметрам і аб'ёмам і мае адціснуты пры дапамозе пячаткі малюнак чатырохканцовага крыжа і слоў Iі (Ісус), Хс (Хрыстос), Ні, Ка (пераможца, г.зн. пераможца д'ябла і смерці).

    Прасфора вырабляецца з лепшай пшанічнай мукі, замешанай на чыстай вадзе, без усякай прымешкі, з кваснога (дражджавога) цеста, яна не павінна быць пашмаравана ні маслам, ні яйкам. У праваслаўі прасфоры вырабляюць заўсёды з кіслага цеста, у адрозненне ад каталіцызму, у якім для падрыхтоўкі еўхарыстычнай збажыны ўжываецца цеста прэснае ("аплатка").

    У сялянскім побыце прасфора лічылася святой, ёй прыпісвалі асаблівыя магічныя ўласцівасці. Найболей шанаваліся прасфоры, атрыманыя ў царкве на Звеставанне (Гл. Дабравешчанская прасфора), і ў Чысты чацвер (Гл. Чацвярговы хлеб).

    У шматлікіх месцах прасфору ў царкве бралі адмыслова да сяўбы, для гэтага заказвалі памінанне. Да сяўбы яе захоўвалі на бажніцы. Той, хто павінен быў засяваць, браў яе з сабой у поле і з'ядаў пасля засеву.

    Часта гаспадыні самі выпякалі прасфоры, якія пры магчымасці асвячалі ў царкве. Часам у вёсцы пяклі "мірскія" (грамадскія) прасфоры з мукі, сабранай па жмені з усіх вясковых гаспадарак, іх выкарыстоўвалі гэтак жа, як і царкоўныя, пры засеве

    Матэрыял падрыхтавала Халодная Вера Георгіеўна

    Катэгорыя: Рытуальная кухня | Дабавіў: wawkalaki (24.07.2014)
    Праглядаў: 348 | Рэйтынг: 0.0/0
    Усяго каментараў: 0
    avatar