У творчасцi ўсходнiх славян жыта – гэта ўдава, а пшанiца – дзеўка цi маладая жонка – малодка. Цяжкасцi пры вырошчваннi гэтай культуры стварылi вакол яе арэол святасцi.
Пшанiчны хлеб пяклi ў агульныя святы i для некаторых iншых асобных святочных падзей, напрыклад, на вяселле (каравай). У творчасцi ўсходнiх славян жыта – гэта ўдава, а пшанiца – дзеўка цi маладая жонка – малодка.
Цяжкасцi пры вырошчваннi гэтай культуры стварылi вакол яе арэол святасцi. Пшанiчны хлеб пяклi ў агульныя святы i для некаторых iншых асобных святочных падзей, напрыклад, на вяселле (каравай).
Для таго, каб быць з ураджаем пшанiцы, раiлi сеяць гэту культуру падчас красавання чаромхi.
Таксама раiлi пачынаць сяўбу пшанiцы абавязкова апоўднi: «закрасуе нiва пшанiчным руном, калi пасееш у зацiшны поўдзень».
Каб прадказаць, цi ўдалым будзе год для пшанiцы, у Чысты чацвер з храма неслi запаленыя свечкі: калi свечкі не згаслi па дарозе дамоў – ураджай будзе добрым.
Аўтар: Аксана КАТОВIЧ, Янка КРУК, «Звязда».
Крыніца: http://www.belarustime.ru/belarus/nativeword/c95ba7fb654a62dc.html
|