
-1 шклянка пшаніцы,
-100 г маку,
-100 г ядраў грэцкіх арэхаў,
-1-3 ст. л. мёда,
-цукар - па густу
Падрыхтаванае зерне пшаніцы спачатку таўкуць у драўлянай ступе
драўляным песцікам, перыядычна падліваючы ледзь-ледзь
цёплай вады, каб цалкам вызваліць зерні ад абалонкі.
Затым ядро адлучаюць ад жыта, адсяваючы,
прасейваючы і прамываючы, а затым з чыстых зерняў
вараць на вадзе звычайную рассыпістую нішчымную вадкую кашу,
астуджаюць, падсалоджваюць па густу.
Для падсалоджвання лепш выкарыстоўваць толькі мёд,
але частку яго ў мэтах эканоміі можна замяніць і цукрам.
Асобна, у адмысловым посудзе,
расціраюць мак да атрымання макавага малачка,
дадаюць мёд, змешваюць да аднастайнай масы і дадаюць да кашы.
Калі каша густая, яе трэба развесці астуджанай кіпячонай вадой.
У апошнюю чаргу дадаюць ядры грэцкіх арэхаў.
Сочыва можна прыгатаваць і з рысу.
Суадносіны кампанентаў захоўваюцца.
Часам дадаюць разынкі, але гэта не абавязкова.
Само сабой зразумела, што разынкі павінны быць старанна прамыты,
адвараны да мяккасці.
Гатовая страва павінна быць сакавітай,
рысавыя зерні павінны захоўваць цэласнасць,
гэта значыць быць "макулінка ад макулінкі".

|