-мяса індычкі (сцягно) - 400 г
-бульба сярэдняя- 3-4 шт.
-морква - 1 шт. (плюс, калі жадаеце, 1 шт. для ўпрыгожвання)
-яйкі - 3-4 шт. (у залежнасці ад памеру) (плюс 1-2 шт. для ўпрыгожвання)
-агурок свежы - 1-2 шт.
-гарошак зялёны кансерваваны - 150-200 г
-каперсы кансерваваныя - 80-100 г
-маянэз - 250-300 г (па густу)
-цыбуля зялёная - 5-6 шт. (па густу)
Дадаткова для ўпрыгожвання (па жаданні):
-масліны
-салодкі перац
-кроп
Для дамашняга маянэза:
-яйкі перапёлчыны - 5-6 шт.
-гарчыца - 0,5 г.л.
-соль - 1/4 г.л.
-цукар - 0,5 г. л.
-алей сланечнікавы (рафінаваны) - 100 г
- алей аліўкавы (першага халоднага адціску) - 100 г
-сок цытрыны - 1 ст. л.
Дамашні маянэз :
1. Разбіваем яйкі ў шклянку блендэра ці адразу ў шкляны слоік
(цалкам, нічога не падзяляючы, - зручней,
не трэба думаць пра тое, куды дзяваць бялкі).
Дадаем соль, цукар, гарчыцу
(з гарчыцай будзе маянэз Правансаль, без яе - звычайны).
2. Наліваем адразу, туды ж у слоік, алей.
Апускаем блендэр і ўключаем невялікія абароты.
Сумесь становіцца знізу эмульсіяй.
Ледзь прыўздымаем блендэр -
пакуль маса не стане аднастайнай і густой.
3. Уліваем цытрынавы сок, яшчэ пару "абаротаў блендэрам - і гатова.
Захоўваць дамашні маянэз у халадзільніку можна нядоўга, 2-3 дні.
Прадукты для салаты ужо ў падрыхтаваным выглядзе.
Індычка адварана з даданнем перцу і лаўровага ліста
(калі ёсць параварка - птушка выдатна рыхтуецца ў ёй).
Колькі варыць - патыкайце ножыкам у мяса, мяса павінна быць мяккім.
Адварана "ў мундзіры" бульбачка, морква.
Гародніну гэтак жа правяраем ножыкам на мяккасць, хвілін праз 15-20
(сачыце, каб не пераварылася).
Адвараны ўкрутую яйкі (як заўсёды, хвілін 10-12). І гародніну,
і яйкі па гатовасці - адразу пад халодную ваду, каб астудзіць
і лягчэй ачысціць.
Усё, што трэба нарэзаць, наразаем дробнымі кубікамі.
Скурку з агурка можна зрэзаць.
Скідаем нарэзанае ў вялікую міску.
Дадаем гарошак і каперсы са слоікаў (без вадкасці).
Усё акуратна змешваем.
Калі рыхтуеце салату загадзя, накрыйце і пастаўце ў халадзільнік.
Калі аліўе ўжо падаецца на стол,
запраўляем салату маянэзам - часткамі, каб не перабраць.
Перш тры-чатыры лыжкі, змешваем. Потым можна дадаць.
Кампаненты салаты не павінны "патануць" у маянэзе,
а проста быць добра злучаны соусам. Дадаць цыбулю.
Трошкі нарэзанай зялёнай цыбулі - добра. Упрыгожыць на свой густ.
|