БАХАРАТ (BAHARAT) - пякучая духмяная сумесь рэзкіх затавак і спецый, выкарыстоўваемая ў шматлікіх краінах Персідскага заліва і Паўночнай Афрыкі (Лівіі, Тунісе, Сірыі, Алжыры, Марока, Ліване, Іярданіі і Палестыне) як прыправа да мяса і гародніны. Адзінага рэцэпту падрыхтоўкі не існуе, у яе могуць уваходзіць: мушкатавы арэх, чорны перац, духмяны перац, каляндра, кумін, гваздзіка, карыца, салодкія і пякучыя чырвоныя перцы, кардамон, а часам нават роўныя часткі тоўчаных бутонаў ружы і карыцы. Галоўным і абавязковым інгрэдыентам бахарата заўсёды застаецца чорны перац bahar, даўшы назву ўсёй рэзкай сумесі. Перад ужываннем сумесь звычайна хутка абсмажваюць у алеі і рыхтуюць з такой заправай кускус, стравы з бараніны, рыбы, айвы, каштанаў і абрыкосаў. У англамоўных краінах бахарат часам прадаюць пад назвай Middle Eastern Spice (сярэднеусходняя спецыя).
|