ГАРАМ-МАСАЛА (GARAM MASALA) (ад інд. дагат - "цёплы, гарачы" + masala - "рэзкая сумесь") - сумесь падсмажаных і тоўчаных рэзкіх спецый, распаўсюджаная ў кухні халодных раёнаў Паўночнай Індыі. Гарам-масала можа ўтрымоўваць практычна ўсе індыйскія спецыі, аднак звычайна ў яе ўваходзяць да 12 інгрэдыентаў: кумін, насенне каляндры, чорны і духмяны перац, індыйскі лаўровы ліст (гэтыя рэзкія затаўкі ствараюць аснову густу), а таксама ў невялікіх колькасцях - карыца, гваздзіка, мушкатавы арэх і кардамон. У больш сучасныя версіі ўключаюць таксама востры чырвоны перац чылі, фенхель, шафран і мушкатавыя кветкі. Усе кампаненты гарам-масалы абавязкова перамолваюцца разам, прычым такую сумесь заўсёды складае сам кухар непасрэдна перад падрыхтоўкай стравы, таму ў гатовым выглядзе яе нельга купіць у краме. Гарам-масалу індыйскія кухары звычайна дадаюць у самым канцы падрыхтоўкі ці ж проста пасыпаюць гэтай сумессю страву перад самай падачай. Акрамя таго, гарам-масалу практычна заўсёды дадаюць у вадкае цеста, у якім абсмажваюць кавалачкі гародніны ці садавіны.
|