РАС-ЭЛЬ-ХАНУТ (RAS EL KANOUT) - складаная сумесь спецый, шырока выкарыстоўваемая ў арабскай і паўночнаафрыканскай кухнях (Марока, Алжыр і Туніс) пры падрыхтоўцы супоў і рагу. У яе класічны варыянт уваходзяць: імбір, аніс, карыца, гваздзіка, чорны перац, перац-кубеба, кумін, каляндра, кардамон, сушоныя бутоны лаванды ці ружы, насенне нігелы, мушкатавы арэх, мушкатавыя кветкі, дуброўка, корань куркумы і часам папрыка. Часта ўключаюць і іншыя рэзкія затаўкі, напрыклад, індыйскі доўгі перац, а ў самыя экзатычныя варыянты - нават такі вядомы афрадзізіяк, як шпанская мушка. Назва "рос-эль-ханут" даслоўна з арабскага азначае "гаспадар крамы" - сапраўды, кожны гаспадар гандлёвай крамы усходнімі рэзкімі затаўкамі і рэзкімі сумесямі, складае сумесь па-свойму - у яе могуць уваходзіць да 50 розных інгрэдыентаў. Ёю запраўляюць магрыбскі кускус, а таксама стравы з мяса ці рыбы, прыгатаваныя на гліняным агмені-таджыне.
|