Лось – cамая буйная з усіх жывёл, на якіх палююць у Еўропе і Азіі, - ці ледзь не двухмятровага росту, а важыць не менш 300-400 кілаграмаў! Самым смачным лічыцца мяса самак-ласіх ад паўтары да трох гадоў.
Ядуць яго толькі ўвосень і напачатку зімы: пасля перыяду халадоў мяса схуднелых жывёл доўгі час застаецца кудзелістым і малаз’ядобным. Каб захаваць ласяціну, узімку яе замарожваюць, падвесіўшы кускі тушы на некалькі гадзін на адкрытым паветры, а ўвосень і ў адлігу - засальваюць.
Разробліванне тушы жывёлы нагадвае разробліванне ялавічыны, найболей смачнымі часткамі лічацца выразка, губы і тоўсты край; зрэшты, у руплівага гаспадара ўжыванне знойдуць нават галава, страўнік, рогі, кроў і кішкі жывёлы.
Перад падрыхтоўкай мяса вытрымліваюць у траве і ягадах і марынуюць пад гнётам - толькі пасля гэтага яго можна смажыць, пячы, вэндзіць ці варыць.
|