-свіны кумпяк - 2,5-2,8 кг
-цыбуля - 1-2 шт.
-морква - 1 шт.
-часнык - 3-4 зубчыка
-сала - 50 г
-варэнне слівовае кіслае - 3-5 ст.л.
-соль - па густу
-чорны молаты перац - па густу
Свіны кумпяк нашпігуйце тонкімі брусочкамі морквы, сала і часныку - раўнамерна з усіх бакоў і абатрыце соллю і свежазмеленым чорным перцам. Цыбулю пачысціце і парэжце кольцамі таўшчынёй 3-4 мм. Кольца не падзяляйце. Увесь кумпяк абкладзіце цыбульнымі кольцамі - як мага шчыльней, каб не было дзірачак, шчыльна закруціце ў харчовую плёнку, пакладзіце мяса ў талерку і прыбярыце на самую ніжнюю паліцу ў халадзільнік на 5 дзён. Мінімум - на тры. Па заканчэнні гэтага тэрміна выміце мяса з халадзільніка, дайце яму нагрэцца да пакаёвай тэмпературы, зніміце плёнку і цыбулю і выкіньце іх. Форму для запекання вышмаруйце сметанкавым маслам, змесціце ў яе кумпяк, шчыльна накрыйце яго фальгой - і адпраўце ў разагрэтую да 220-240°С духоўку. Час запекання разлічваецца наступным чынам: 1 гадзіна на 1 кілаграм мяса. Г.зн. калі кавалак у вас 2 кг 800 г, то запякаць яго трэба прыкладна 2 гадзіны і 40 хвілін. Калі пройдзе дзве траціны часу, мяса выміце з духоўкі, прыбярыце фальгу і нашмаруйце яго слівовым павідлам. Гэта надасць залацістую скарыначку бужаніне. Пасля гэтага вярніце мяса ў духоўку даймацца.
|