Галоўная | Рэгістрацыя | Уваход
КАРЧМА "НА РОСТАНЯХ"
Меню сайту
  • Каталог артыкулаў
Форма увахода
Катэгорыя раздзелу
Закускі [80]
Салаты [1267]
Першыя стравы [1037]
Галоўныя мясныя стравы [260]
Галоўныя стравы з птушак [161]
Галоўныя стравы з рыбы [190]
Галоўныя стравы з морапрадуктаў [26]
Галоўныя стравы з субпрадуктаў [49]
Грыбныя стравы [28]
Крупяныя стравы [147]
Малочныя стравы [38]
Мучныя стравы [358]
Гароднінныя стравы [81]
Стравы з яек [119]
Запяканка [315]
Стравы з садавіны і ягад [120]
Дэсерт [221]
Напоі [1083]
Прыправы [797]
Соусы [110]
Спецыі і духмяныя травы [120]
Дзічына [46]
Печыва [30]
Тарты [7]
Экзатычная кухня [32]
Экстрымальная кухня [4]
Эратычная кухня [109]
Алкагольныя напоі [206]
Нарыхтоўка садавіны і ягад [54]
Нарыхтоўка гародніны [381]
Нарыхтоўка іншых прадуктаў [87]
Рытуальная кухня [191]
Лекавая кухня [21]
Гістарычныя кухні [8]
Пошук
Сябры сайту
  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz
  • Статыстыка

    Анлайн усяго: 4
    Гасцей: 4
    Карыстальнікаў: 0
    Галоўная » Артыкулы » Рытуальная кухня

    Ў катэгорыі матэрыялаў: 191
    Паказана матэрыялаў: 151-191
    Старонкі: « 1 2 3 4

    Сартаваць па: Даце · Назову · Рэйтынгу · Каментарам · Праглядам

    У беларусаў ушаноўвалася ў шэрагу з іншымі пладовымі дрэвамі. Забарона ссякаць Г. матывавалася тым, што на ёй сядзіць Божая маці, калі сыходзіць на зямлю. Менавіта на Г. у 1470 г. аб’явіўся цудоўны абраз Маці Божай Жыровіцкай.

    Рытуальная кухня | Просмотров: 271 | Добавил: wawkalaki | Дата: 23.07.2014 | Комментарии (0)

    Гарэлка ў беларусаў мае выразны сімвалічны статус. Неадназначнасць стаўлення да Г. у рэальным жыцці вызначае дачыненні яе ў этыялагічных легендах як са станоўчым, так і з негатыўным полюсамі, як з Богам, так і з чортам.

    Рытуальная кухня | Просмотров: 332 | Добавил: wawkalaki | Дата: 23.07.2014 | Комментарии (0)

    Адна са старажытных культур, што складала асноўную ежу да збожжавых, набыў у архаічнай культуры глыбокі сімвалічны сэнс. Яго найпершае і асноўнае абрадавае выкарыстанне – у пахавальна-памінальным комплексе. Г. раскідвалі па кутах ці кідалі за печ для душаў памерлых.

    Рытуальная кухня | Просмотров: 278 | Добавил: wawkalaki | Дата: 23.07.2014 | Комментарии (0)

    Сваё месца ў народна-паэтычных поглядах беларусаў на свет займаюць вераванні пра гарод і гародныя расліны.

    Рытуальная кухня | Просмотров: 285 | Добавил: wawkalaki | Дата: 23.07.2014 | Комментарии (0)

    Памінальная страва. З прэснага мучнога цеста пяклі галушкі (звычайна тры). Кожны, хто прысутнічаў на памінках, адломліваў па кавалачку (адсюль праклён: “Каб па табе Г. напяклі”). Елі з сытою, цёртым макам. Вядома на Усх. Палессі. Крыніца: http://rv-blr.com/dictonary/view/11423

    Рытуальная кухня | Просмотров: 276 | Добавил: wawkalaki | Дата: 23.07.2014 | Комментарии (0)

    Традыцыйная мучная страва. Лакальная назва палюхі. Рабілі з грэцкай, жытняй, пшанічнай, ячнай мукі. Цеста крута замешвалі, качалі Г. рознай велічыні (маленькія і большыя – з курынае яйцо), часам цеста качалі ў адну качулку і рэзалі на кавалкі нажом.

    Рытуальная кухня | Просмотров: 257 | Добавил: wawkalaki | Дата: 23.07.2014 | Комментарии (0)

    Рытуальнае мучное печыва з нагоды прылёту буслоў. Дзень сустрэчы птушак прыпадаў на благавешчанне (25 сак. С. ст.). Выпякалі Г. з пшанічнай мукі ў выглядзе булачак або коржыкаў рознай формы ( у залежнасці ад мясцовых звычаяў); маглі імітаваць фігуру бусла – з дзюбай, крыламі, лапамі, хвастом; яго выява магла быць выціснута на печыве зверху.

    Рытуальная кухня | Просмотров: 311 | Добавил: wawkalaki | Дата: 23.07.2014 | Комментарии (0)

    Адным з абавязковых абрадаў гукання вясны было выпяканне “птушак”. Як звычайна на золку гаспадыня распальвала печ, але пры гэтым звярталася да агню, як да жывой істоты, з кароткай формулай-замовай або малітвай.

    Рытуальная кухня | Просмотров: 340 | Добавил: wawkalaki | Дата: 23.07.2014 | Комментарии (0)

    ВУШКІ — традыцыйная мучная страва беларускае і польскае кухні, блізкая да варэнікаў, калдуноў і г.д. Запякаюцца на блясе, адварваюцца ў падсоленай вадзе або смажацца на алеі, зьмяшчаюць розныя начынкі.

     

    Рытуальная кухня | Просмотров: 306 | Добавил: wawkalaki | Дата: 23.07.2014 | Комментарии (0)

    У міфалогіі адзін з сімвалаў урадлівасці і міфалагічны знак, які атаясамліваюць з крывёй чалавека.

    Рытуальная кухня | Просмотров: 307 | Добавил: wawkalaki | Дата: 23.07.2014 | Комментарии (0)

    Паводле беларускай народнай традыцыі незвычайная расліна, сімвалічны вобраз якой шырока выкарыстоўваецца ў песенным і выяўленчым народным мастацтве (пры адсутнасці этыялагічных міфаў пра яе), адна з раслін, культываваных індаеўрапейцамі з глыбокай старажытнасці, пра што сведчаць пісьмовыя і археалагічныя дадзеныя.

    Рытуальная кухня | Просмотров: 294 | Добавил: wawkalaki | Дата: 23.07.2014 | Комментарии (0)

    Абавязковым атрыбутам велікодных святкаванняў з’яўляецца хлеб (булка, паска). Беларусы тут не адышлі ад сваёй спрадвечнай традыцыі: цеста вымешвалі асабліва старанна, дабаўляючы ў яго даволі багата яек і масла.

    Рытуальная кухня | Просмотров: 259 | Добавил: wawkalaki | Дата: 23.07.2014 | Комментарии (0)

    Велікодны баранчык - знак, які нагадвае пра ахвярную згубу Ісуса Хрыста ў адкупленне грахоў усяго чалавецтва. На велікодным стале абавязкова павінен быць гэты знак або ў выглядзе цукровага баранчыка, які ўпрыгожвае куліч, або са сметанкавага масла.

    Рытуальная кухня | Просмотров: 266 | Добавил: wawkalaki | Дата: 23.07.2014 | Комментарии (0)

    Мучная стpaвa. У замешанае на вадзе цi малацэ крутое цеста з пшанiчнай, жытняй або грэцкай мукi загортваюць тварог, ягады, садавiну, мак або канаплянае семя.

    Рытуальная кухня | Просмотров: 257 | Добавил: wawkalaki | Дата: 23.07.2014 | Комментарии (0)

    Да Вялікадня ў кожнай хаце выпякаюць булкі. Цеста іх адрозніваецца высокім утрыманнем прыправы, таму булкі доўга не чарсцвеюць і іх ядуць увесь велікодны тыдзень.

    Рытуальная кухня | Просмотров: 306 | Добавил: wawkalaki | Дата: 23.07.2014 | Комментарии (0)

    Традыцыйная рэдкая кiслая страва. Вараць з квашаных буракоў, з квашанай капусты, са шчаўя, з лебяды, грыбоў (на Зах. Палессi), з баршчэўнiку. Б. вараць з мясам, заскварваюць салам, затоўкваюць здорам, забельваюць смятанай. Салодкi Б. з буракоў кiсляць сыроваткай, квасам, воцатам. Крыніца: http://rv-blr.com/dictonary/view/9313 Боршч абавязковая страва на памінках.

    Рытуальная кухня | Просмотров: 252 | Добавил: wawkalaki | Дата: 23.07.2014 | Комментарии (0)

    Як і іншыя стручковыя, у многіх народаў эўропы быў асноўным харчам разам са збожжам і таму адыгрываў у міфапаэтычнай сьвядомасьці значную ролю.

    Рытуальная кухня | Просмотров: 244 | Добавил: wawkalaki | Дата: 23.07.2014 | Комментарии (0)

    З лёгкай рукі некаторых этнографаў ХХ ст. у навуковых працах знайшла пашырэнне думка пра тое, што галоўная страва Масленіцы – бліны – сімвалізавала сабой абуджэнне сонца. З гэтым меркаваннем можна пагадзіцца толькі часткова, таму што культ Сонца не быў дамінуючым у складаным комплексе святочных рытуальна-абрадавых дзеянняў.

    Рытуальная кухня | Просмотров: 383 | Добавил: wawkalaki | Дата: 23.07.2014 | Комментарии (0)

    Печыва, якое ў народнай традыцыі ўваходзіла ў шэраг абрадавых комплексаў і зьвязвалася зь ідэяй ахвяраваньня продкам. Таму рытуальнае спажываньне бліноў характэрнае найперш для памінальнага абраду.

    Рытуальная кухня | Просмотров: 277 | Добавил: wawkalaki | Дата: 23.07.2014 | Комментарии (0)

    Булачка з пшанiчнай або жытняй мукi. Лакальныя назвы балабуша, балабушка. Пяклi з хлебнай рошчыны, у якую дадавалi пшанiчную муку. Прэсныя Б. пяклi на памiнкi. Вядома пераважна на Магiлёўшчыне i Цэнтр. Палессi.

    Крыніца: http://rv-blr.com/dictonary/view/8053

    Рытуальная кухня | Просмотров: 275 | Добавил: wawkalaki | Дата: 23.07.2014 | Комментарии (0)

    Абрадавая страва на радзiнах. Кашу з прасяных, ячных або грэцкiх круп варыла бабка-павiтуха на малацэ, з яйкамi, цукрам, мёдам, мас¬лам. 3верху кашу аздаблялi цукеркамі i квeткaмi.

    Рытуальная кухня | Просмотров: 633 | Добавил: wawkalaki | Дата: 23.07.2014 | Комментарии (0)

    Аўсяны кісель - гэтае і дзіцячае харчаванне, якое ў сотню разоў карысней і бяспечней любой імпартнай сумесі, і першая ежа пасля цяжкай хваробы, і лекі, і шмат чаго яшчэ. За мяжой аўсяны кісель заўсёды звалі няйначай, як "Рускі бальзам" (хаця гэта не руская страва). І нездарма. Ужо вельмі шырокі спектр прафілактычнага і лячэбнага дзеяння аўсянага кісяля.

    Рытуальная кухня | Просмотров: 539 | Добавил: wawkalaki | Дата: 23.07.2014 | Комментарии (0)

    Народная страва, прысьвечаная сьвяту Аўсеня [1]. Звычай прыгатаваньня зафіксаваны на ўсходзе сучаснай Беларусі, а таксама на Смаленшчыне і Браншчыне. Сьвята Аўсеня адзначалася 1 сакавіка.

    Рытуальная кухня | Просмотров: 264 | Добавил: wawkalaki | Дата: 23.07.2014 | Комментарии (0)

    Традыцыйны мучны выраб. Муку замешваюць на заквасцы, разведзенай малаком, сыраквашай, сыроваткай. Пякуць на папярэдне змазанай тлушчам патэльнi у гарачым духу печы.

    Рытуальная кухня | Просмотров: 245 | Добавил: wawkalaki | Дата: 23.07.2014 | Комментарии (0)

    Авёс — адна з галоўных культур у старажытных славян, якая адыгрывала найважнейшую ролю ў харчаваньні. Акультураны пазьней за іншыя злакі (каля 1000 году да н.э.), авёс меў невысокую рэпутацыю ў народаў Міжземнамор’я, егіпцян, грэкаў, рымлянаў, які лічылі яго непрыдатным для спажываньня чалавекам і выкарыстоўвалі амаль выключна як фураж.

    Рытуальная кухня | Просмотров: 385 | Добавил: wawkalaki | Дата: 23.07.2014 | Комментарии (0)

    З усіх памінальных святаў Восеньскія Дзяды вылучаліся багаццем і разнастайнасцю страў, таму іх яшчэ называлі «тлустай суботай». Этнаграфічныя крыніцы ХІХ-ХХ стcт. сведчаць: у розных мясцінах Беларусі комплекс абавязковых рытуальных страў быў даволі разнастайны, але іх агульная колькасць абавязкова была няцотнай, часцей за ўсё ад 7 і да 19 (у залежнасці ад дабрабыту сям’і).

    Рытуальная кухня | Просмотров: 396 | Добавил: wawkalaki | Дата: 23.07.2014 | Комментарии (0)

    Першая куцця - 6 студзеня - посная, або Вялiкая. Менавiта на гэты дзень прыпадалi найбольшыя ўрачыстасцi i найбольшая колькасць магiчных абрадаў.

    Рытуальная кухня | Просмотров: 320 | Добавил: wawkalaki | Дата: 23.07.2014 | Комментарии (0)

    Велікодны стол не мае ніякіх забарон на прадукты. Апроч рытуальных пасак, кулічоў і яйкаў на стале могуць быць любыя мясныя, малочныя, рыбныя стравы.

    Рытуальная кухня | Просмотров: 240 | Добавил: wawkalaki | Дата: 23.07.2014 | Комментарии (0)

    Траецкая субота займала ў сістэме памінання продкаў вельмі важнае месца. Пра гэта сведчыць характар падрыхтоўкі да самога свята: ён у пэўнай ступені нагадваў перадвелікоднае абнаўленне хаты і падворка. Хлопцы старанна вымяталі двор, гаспадыня з дочкамі прыбіралі ў хаце: абнаўлялі фіранкі, вешалі новы ручнік-набожнік, выбіралі попел у печы. Асаблівая ўвага надавалася чырвонаму куту.

    Рытуальная кухня | Просмотров: 400 | Добавил: wawkalaki | Дата: 23.07.2014 | Комментарии (0)

    Перш чым распачнецца вясельная ўрачыстасць, яшчэ раз удакладнім некаторыя дэталі арганізацыйнага і абрадава-рэгламентуючага характару, якія тычацца вясельнага застолля.

    Рытуальная кухня | Просмотров: 272 | Добавил: wawkalaki | Дата: 23.07.2014 | Комментарии (0)

    Важным складнікам велікоднага святкавання было рытуальнае асвячэнне сялянскіх страў. Да сённяшняга часу гэты рытуал напоўнены асаблівай узнёсласцю, духам агульначалавечай паяднанасці, тайнай судакранання да міфалагічнага часу першатварэння.

    Рытуальная кухня | Просмотров: 229 | Добавил: wawkalaki | Дата: 23.07.2014 | Комментарии (0)

    Важнай часткай велікоднага святкавання было рытуальнае асвячэнне велікодных страў. Да сённяшняга часу гэты рытуал напоўнены асаблівай узнёсласцю, духам агульначалавечай паяднанасці, тайнай судакранання з міфалагічным часам першатварэння.

    Рытуальная кухня | Просмотров: 268 | Добавил: wawkalaki | Дата: 23.07.2014 | Комментарии (0)

    Спецыяльна прыгатаваная каша была абавязковай рытуальнай стравай у структуры радзінна-хрэсьбіннай абраднасці. Яе выкарыстанне ў гэты святочны час павінна было забяспечыць нованароджанаму здароўе, шчасце, багацце, а парадзісе захаваць здольнасць нараджаць і надалей.

    Рытуальная кухня | Просмотров: 282 | Добавил: wawkalaki | Дата: 23.07.2014 | Комментарии (0)

    Да пэўных сямейных або каляндарных святаў і абрадаў разам з іншымі стравамі гатавалі і абрадавыя напоі. На посную куццю варылі аўсяны кісель, узвар з сушаных яблыкаў і грушаў.

    Рытуальная кухня | Просмотров: 248 | Добавил: wawkalaki | Дата: 23.07.2014 | Комментарии (0)

    Пяклі да сямейных і каляндарных свят і абрадаў – ім сустракалі і частавалі гасцей, яго неслі ў поле, ідучы першы раз сеяць, пакідалі ў полі на дажынках, давалі свойскай жывёле, каб добра вялася, ім клікалі вясной буслоў і г. д.

    Рытуальная кухня | Просмотров: 317 | Добавил: wawkalaki | Дата: 23.07.2014 | Комментарии (0)

    Гатавалі да пэўных сямейных або каляндарных свят і абрадаў. Старажытныя традыцыйныя А. с. – каша, бліны, аладкі, хлеб і інш. – выконвалі знакавую функцыюі звычайна суправаджалі магічныя абрадавыя дзеянні.

    Рытуальная кухня | Просмотров: 253 | Добавил: wawkalaki | Дата: 23.07.2014 | Комментарии (0)

    ЕЖА, трапеза, жратва - прыём ежы, які мае паўсядзённы ці святочны характар. У славян, як і шматлікіх іншых народаў, трапеза абстаўлялася як своеасаблівым рытуалам, ахвярапрынашэннем, заклікана выявіць унутраную структуру калектыва і зацвердзіць салідарнасць яго чальцоў перад тварам вышэйшых сіл.

    Рытуальная кухня | Просмотров: 304 | Добавил: wawkalaki | Дата: 23.07.2014 | Комментарии (0)

    Грэчка і каша з гэтых круп заўсёды былі сімвалам і ўвасабленнем дабрабыту і багацця. Увогуле, з грэчкай у славян было звязана шмат паданняў. Часцей за ўсё падкрэсліваюць паходжанне грэчкі з татарскіх земляў і нават часам завуць татаркай.

     

    Рытуальная кухня | Просмотров: 264 | Добавил: wawkalaki | Дата: 23.07.2014 | Комментарии (0)

    Ежа з’яўлялася складанай часткай сямейна-родавых і каляндарных абрадаў і ў народнай культуры рэгламентавалася сацыяльнымі нормамі і правіламі. Іх выкананне залежала ад характару, месца і часу правядзення трапезы: паўсядзённай, святочнай, сямейнай ці ў асяродку прадстаўнікоў радзіны; у хаце, у полі, на могілках; раніцай, у абед ці ўвечары.

    Рытуальная кухня | Просмотров: 263 | Добавил: wawkalaki | Дата: 23.07.2014 | Комментарии (0)

    У дзень ушанавання святога апостала Архiпа па праваслаўным календары, жанчынам неабходна было ўвесь дзень правесцi на кухнi. Чым больш яны нарыхтуюць разнастайнай ежы ў гэты дзень, тым багацейшай будзе iх сям’я i дом на працягу ўсяго года.

    Рытуальная кухня | Просмотров: 294 | Добавил: wawkalaki | Дата: 23.07.2014 | Комментарии (0)

    Як і любая іншая складовая беларускага вясельнага рытуальна-абрадавага комплексу (адзенне, атрыбуты, у тым ліку ўпрыгажэнні, дзеянні, чыны, месца), ежа таксама з’яўлялася важнай часткай сямейна-родавых і каляндарных абрадаў і суправаджалася даволі складанай сістэмай сацыяльных нарматываў, а таксама прадпісанняў звычаёвага сялянскага права.

    Рытуальная кухня | Просмотров: 332 | Добавил: wawkalaki | Дата: 23.07.2014 | Комментарии (0)